Er waait een nieuwe wind

Meer dan twee jaar geleden…. Wat? Dat ik mijn laatste verhaal postte op mijn eigen verhalenwebsite. Nogal plotseling was de koek op, had ik er geen zin meer in. Ik was zo veel met rode doorhalingen om mijn oren gegooid dat ik geen vertrouwen meer in mijn schrijfvermogens had. Mijn roman-in-wording stagneerde en mijn verhalensite droogde op. En toen stak de wind op vanuit een heel andere richting!

Ik vond een gebroken kralenketting met een goudkleurig slot. Bij nadere bestudering waren de kralen van edelsteen en het slot niet alleen goudkleurig. Ik verdiepte me in het knopen van parel- en edelsteencolliers. Een nieuwe hobby was geboren.
Alleen werken met (edelsteen)kralen en parels is me niet genoeg. Ik zoek en vind een basiscursus edelsmeden in de buurt. Samen met Henk ben ik een achttal avonden aan het zagen, vijlen, hameren, solderen, prutsen en frutsen. Het resulteert in twee foeilelijke messing ringen en een nieuwe passie waar ik mijn beroep van wil maken.

Is het toeval of is het de voorzienigheid? Wat dan ook, de edelsmid waar we de basiscursus doen, start in september 2017 voor het eerst een tweejarige opleiding tot goudsmid. Heel even moet ik erover nadenken, maar dan meld ik me aan.
En zo start ik samen met 5 andere dames de opleiding tot goudsmid bij leercentrum Sier & Raad in Zaandijk. We zagen, vijlen, schuren en klinken erop los. Na het eerste blok vervangen we het onedele metaal voor het edele metaal zilver. Aan het eind van het eerste jaar zetten we onze eerste stenen. Alles vergt veel oefening. Het ambacht vereist mijlen maken.

Ondertussen bouw ik mijn eigen werkplaats op. Aan boord is dat uiteraard geen optie. Gelukkig is ons kantoor ruim genoeg en Henk erg handig. Vanaf de start heb ik een zelfgebouwde, grote, stevige, berkenhouten werkbank. Al snel vult die zich met allerlei apparatuur. Na een jaar doe ik niet onder voor de gemiddelde profi goudsmid en heb ik allang niet meer genoeg aan één werkbank. De opleiding wordt met een half jaartje verlengd. Voor de kerst van 2019 moet ik mijn eindwerkstuk, ook wel het pronkstuk genoemd, inleveren. Het moet bestaan uit een collier, oorsieraden en een ring. Heb je tijd over dan mag er ook een armband, een broche, een tiara, een enkelband en zelfs een kuisheidsgordel bij. Zolang je maar laat zien wat je geleerd hebt.

Het afronden van mijn opleiding wordt nog een hele uitdaging. Nog niet alle technieken die ik ga gebruiken, hebben we al geleerd. Tot de zomer nog een aantal technische opdrachten om uit te voeren. Om het vooral spannend en uitdagend te houden, ben ik alvast gestart met een eigen eenmanszaak. Daar komt meer bij kijken dan even langs de KvK. Probeer als goudsmid maar eens een bankrekening te openen. Ik kan er inmiddels een boek over schrijven…
Gelukkig heb ik een uitstekende websitebouwer in huis. In korte tijd staat er een eerste online folder live: gerwouters-goudsmid.nl
In de loop van dit jaar wordt dit een meer interactieve site, met meer foto’s en meer uitleg over wat ik doe. Na mijn opleiding komt mijn eigen collectie in de verkoop via een webwinkel.

En blijf ik toch nog schrijven? Ik zeg nooit nooit. In elk geval blijft deze verhalensite online.